8 augusti 2015

Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet

Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet är skriven av Romain Puértolas, som tidigare skrivit Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp.

Den lilla flickan heter Zahera och molnet är en allvar lungsjukdom. På grund av den har hon tillbringat hela sitt liv på ett sjukhus i Marrakech. När Providence, som till vardags arbetar som brevbärare i Paris, hamnar på samma avdelning som flickan finner de varandra. Vi kommer in i handlingen när Providence ska adoptera Zahera. Hennes planer grusas, eller snarare askas, dock av ett vulkanutbrott på Island. Flygplanet kan inte lyfta. Providence måste hitta en annan lösning. Hon bestämmer sig för att flyga på egen hand, utan flygplan. (Här görs det en stor poäng av hur Providence ser ut, iklädd blommig bikini, vilket känns tröttsamt, men jag försöker ignorera det.)

Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet är en märklig berättelse om kärlek och vad vi kan uppnå om vi verkligen vill, men också om förlåtelse. Den har humor och oväntade vändningar, men samtidigt en allvarlig underton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar