23 januari 2013

Max lampa

Jag köpte Max lampa i en andrahandsaffär, tänkte att det är ju en klassiker i småbarnsboksvärlden. När jag kom hem blev jag dock lite fundersam. Varför är texten så konstigt skriven? Exempelvis: "Max klättra stol" med stor stil och långt ner på sidan "Max klättrar på stolen". Varför ska jag läsa grammatiskt felaktiga meningar för ett litet barn? Jag antar att texten härmar hur små barn pratar, men är det inte smartare att läsa korrekt så de med tiden lär sig rätt?

2 kommentarer:

  1. Texten "härmar inte hur barn pratar". Den är skriven ur ett 2-årigt barns perspektiv och 2-åriga barn pratar som Max. Läs Max kaka eller Max napp, så får du se hur fint texten och bilden samspelar med varandra. Små barn har för den delen inte förmågan att prata "korrekt språk" hur noga man själv är med att prata ett sådant, är min erfarenhet /Johan

    SvaraRadera
  2. Eftersom den är skriven av en vuxen och inte av en 2-åring så blir det väl samma sak som att härma en 2-åring?

    Jag menar inte heller att 2-åringar ska prata korrekt, bara att det på sikt är utvecklande att höra korrekt språk. Men det gör de väl förhoppningsvis resten av tiden, så då kanske det är fint med en bok som låter som en själv... Något måste det ju i alla fall vara som uppskattas eftersom de är så himla omtyckta.

    SvaraRadera