21 december 2012

Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt

En vän tipsade mig om Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt av Katrin Zytomierska. Det tog en liten stund innan jag förstod att hon skämtade med mig. Efter att ha provläst boken i internetbokhandeln kan jag inte förstå att någon vill leva efter den här boken.

Det här ska alltså vara en hjälp för kvinnor som fött barn att gå ner i vikt. Det låter ju bra. Självklart kan det vara trist och onyttigt att ha allt för många gravidkilon kvar när bebisen är född. Av någon anledning så är dock Zytomierska fruktansvärt otrevlig mot läsaren. Om jag, mot förmodan, köpte en bok om bantning så skulle jag inte vilja bli utskälld av författaren. Här frossas det i meningar om hur äckligt det är med fett (sådant på kroppen alltså, att ha det i maten är ju enligt LCHF det enda rätta) och hur oattraktiv du är om du inte går ner i vikt. Författaren har såklart vissa poänger: fetma är ett problem för hälsan, men då handlar det knappast om de 5 onödiga kilon som hon menar att nästan alla skulle behöva gå ner. Och dessutom framhåller hon att det ska vara för att vara attraktiv.

I dagen samhälle är idealen hårda, kanske framför allt mot unga kvinnor. Att hetsa nyblivna mammor genom otrevligheter är för mig ett helt orimligt sätt att få minskad vikt och ökad självkänsla. Enligt författaren blir du lycklig om du går ner i vikt. Vad praktiskt om det vore så, ett mirakelmedel mot deppighet eller dålig självkänsla.

Äta nyttigt är bra, men att denna bok skulle hjälpa kan jag inte se (varken som motivation eller som matmässig riktlinje). Dessutom är den svår att ta på allvar. Tonen är så raljerande och fånig att det snarare känns som en misslyckad tonårsblogg än en vuxen kvinnas seriösa (?) kostråd.


PS. Det är ett medvetet val att inte diskutera innehållet i själva kostråden, men för den som vill äta sunt, minska djurs lidande, minska sin miljöpåverkan och spara på jordens resurser så finns det ju en sjukt bra lösning: ät vegetariskt! DS.

2 kommentarer:

  1. Har bläddrat igenom den här boken hos en jag känner som har den och.. nej. Inte en bok för mig! Och jag håller med dig om att äta vegetariskt. Förstår inte hur man kan frossa i så mycket fett och kött - själviskt! Jordens resurser räcker inte till sådant trams.

    SvaraRadera
  2. Jag är nyfiken på om det här är en storsäljare. Ibland säljer ju böcker väldigt bra bara för att författaren är omtalad.

    SvaraRadera