28 juni 2012

Siri

Lena Einhorn skriver i romanen Siri om Siri von Essens och August Strindberg  äktenskap. När de träffas är Siri gift med en man vars ställning förhindrar hennes dröm om att arbeta som skådespelerska. Kärleken till August blir en väg ut från det tidigare äktenskapet och en öppning för hennes teaterdrömmar. De ska leva i en jämlik relation där båda ska få utöva sina kulturella sysselsättningar, men det blir allt annat än lugnt.

Nu när det är Strindbergsår passar det utmärkt att läsa denna roman. Nog för att Strindberg anses vara en av våra allra största dramatiker (kanske den största?), men det skadar ju inte att påminnas om hur han såg på kvinnor.

Siri är en välskriven roman och som jag uppfattar det så är den till stor del verklighetsbaserad med autentiska brev och dokument. För den som fullständigt struntar i både August och Siri som kända historiska personer så är det även en intressant skildring av ett äktenskap och en kvinnas önskan om att arbeta utanför hemmet under slutet av 1800-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar