6 februari 2011

V för Vendetta

När V för Vendetta skapades av Alan Moore och David Lloyd på 1980-talet handlade den om en närliggande framtid. De ger en dystopisk bild av slutet av 1900-talet, som nu varit men därmed inte gör serien mindre aktuell. Storbritanien har ett fascistiskt styre och folket bevakas och kontrolleras. V inleder en vendetta för att hämnas hur han tidigare blivit behandlad, med sig får han den unga Evey.

Eftersom jag har sett filmen tre gånger innan jag läste serien väntade jag på vissa detaljer, som jag i efterhand förstod bara finns i filmen. Den bästa scenen som innefattar folkmassa och en mängd masker dök aldrig upp.

Trots att jag har lite svårt för att karaktärerna ibland ser monstruösa ut så grips jag verkligen av handlingen. Det är spännande, men det finns ett djup av samhällskritik och kopplingar till tidigare historiska händelser och verk.

1 kommentar:

  1. Den verkar vara sa haftig, har bara bladdrat i den men jag skulle verkligen vilja lasa den!

    SvaraRadera