2 november 2010

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

På sin 100årsdag rymmer Allan från äldreboendet där han bor. Han kliver ut genom fönstret utan någon direkt plan och blir indragen en mängd okontrollerade händelser. Men med tanke på det liv som sedan berättas i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är äventyr inget nytt för Allan.

Jonas Jonasson låter oss möta kända politiker och historiska händelser från 1900-talet genom att placera huvudpersonen Allan i olika sammanhang. Självfallet är det en helt osannolik berättelse, men det är det som gör den kul. Här får vi en förklaring till hur både USA och Sovjet kunde skapa en atombomb, om Einstein egentligen hade några syskon och hur det var i Paris 1968.

Jag har dock lite svårt för språket, det känns fånigt ibland. Jag skulle inte bli förvånad om någon av karaktärerna utbrast "Hoppsan hejsan, så tokigt det blev" och jag har svårt för det revyaktiga tonfallet.

400 sidor är lite väl långt med Allan, men i stort är det underhållande och ett kul grepp att berätta (mer eller mindre sann) 1900-talshistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar