24 augusti 2010

Felicias ö

Det är nog 10 år sedan jag senast läste Felicias ö av Cannie Möller, då var det en av mina absoluta favoritböcker. Det är en ungdomsbok där staden Urbs med sin extrema kontroll över människor spelar en central roll. Felicias mamma Kana är en del av genforskningen, men rymmer. Utanför staden väntar ett hårt liv och den ständiga rädslan för att bli upptäckt och tagen tillbaka till Urbs.

Kontrasten mellan den högteknologiska Urbs och landet runtomkring där människor lever nästan medeltida är stor, ett effektiv sätt att visa denna framtida stad. Det viktigaste i romanen är ändå relationerna mellan människorna och främst den mellan mor och dotter.

Även efter den här omläsningen tycker jag mycket om berättelsen. Visst är det störande att den är lite väl barnsligt skriven och jag hade önskat mer detaljer om staden Urbs, trots det tycker jag fortfarande att historien håller och jag fortsätter med del 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar