13 maj 2008

Det finns annan frukt än apelsiner

Det finns annan frukt än apelsiner är en delvis självbiografisk roman skriven av Jeanette Winterson. Romanfiguren Jeanette växer upp med en mycket frireligiös adoptivmamma som vill forma henne för framtida missionsarbete. Kyrkan och tron är en stor del av deras vardag. Jeanette trivs i gemenskapen, ända tills den dag då allt ställs på sin spets: när hennes förhållande med en tjej avslöjas.

Jag uppfattar det som att jag missar ett visst djup i boken eftersom jag inte kan ta till mig de bibliska referenserna. Huvudpersonen framställs ibland som väl naiv och moderns handlingar något platta då de inte underbyggs. Jag är som alltid imponerad när ett till synes vardagligt och ointressant skeende kan bli bokens röda tråd och återkomma utan att bli tjatigt, som moderns fascination för apelsiner som hjälper mot allt. Som helhelt en intressant och mycket lättläst roman.

2 kommentarer:

 1. Tänk vad du väljer samma böcker som mig :-) Denna hade jag med mig i resväskan men hann aldrig påbörja.
  Du skriver:
  "Jag är som alltid imponerad när ett till synes vardagligt och ointressant skeende kan bli bokens röda tråd och återkomma utan att bli tjatigt"
  Håller med! Älskar böcker som fängslar utan att det händer något!!

  SvaraRadera
 2. Det tog mig väldigt lång tid att börja med den också, speciellt om jag räknar från när jag fick tipset tills nu.

  Jag kan tänka mig att den passar bra som semesterläsning, eftersom den är lättläst och man inte tappar den röda tråden så lätt.

  Du får läsa den vid tillfälle, så jag får höra vad du tyckte om den.

  SvaraRadera