11 oktober 2007

The return of Hjärtans fröjd

- Anno, vet du vaaad?
- Nej?
- Jag har ett boktips till dig!

Samtalet ägde rum för några timmar sedan. Boken min syster ville tipsa om var The return of Hjärtans fröjd av Per Nilsson, fortsättningen på min stora favorit Hjärtans fröjd. Jag blev otroligt glad, jag hade ingen aning om att Nilsson hade skrivit en uppföljare. Sen dess har jag både hunnit låna boken av henne och läsa ut den. Det är en ungdomsbok på knappt 200 sidor, men ganska stor stil och lättläst språk.

Den är bra! Jag tycker om den, men om jag ska jämföra med första boken så föredrar jag ettan både stilistiskt och innehållsmässigt. Hjärtans fröjd är enkel och väldigt snyggt skriven. På något sätt minimalistisk. Jag är beredd att säga att det är en av de allra bästa ungdomsböcker jag läst.

The return of Hjärtans fröjd kan inte riktigt leva upp till ettan, men det hade varit fantastiskt om den gjort det. En uppföljare som är lika bra som den otroligt bra ettan, svårt! Tvåan bör verkligen läsas efter Hjärtans fröjd. Det går att förstå handlingen, men mycket kommer gå förlorat utan förhistorien.

2 kommentarer: