10 maj 2007

En sexists bekännelser

En sexists bekännelser är skriven av Lars Einar Engström som har ett antal poäng. Bland annat är det en kul idé att "komma ut" som sexist och säga sig vilja förändra det.
MEN:

- Han försvar i början av boken sina generaliseringar, och såklart håller jag med honom att de är nödvändiga i en fråga som dessa att generalisera. Men någonstans misslyckas Engström och det känns bara som han cementerar hur män och kvinnor "är".

- Jag stör mig enormt på honom. Det känns som att han är i början av sin feminitiska utveckling och tycker att han själv är rätt duktig. Det blir lite tröttsamt. Bokens baksida säger att den är utlämnande, och visst är den det. Men det finns en gräns där utlämnandets positiva sidor bara övergår i egocentrism, den är snart nådd.

- Han fick tipset av de kvinnor har intervjuat innan han skrev boken att inte ge tips hur kvinnor ska göra för, men ändå struntar han i det och kallar det istället för "Till dig som är kvinna". Och tipsen går i princip ut på "var som en man" för sen kan du börja förändra inifrån.

- Han erkänner en massa saker och säger att han skäms över dem, men varför känns det som han säger det med ett litet skratt? Han känns inte riktigt seriös helt enkelt. Men det kanske är lätt när det är han själv som drar nytta av överordningen?


Nej det här är helt enkelt inte en bok för mig. Den kan säkert vara bra om man inte har några som helst kunskaper i ämnet, som en första början. Men jag tror ändå det finns bättre att tillgå.

2 kommentarer:

  1. låter som att han är arrogant och smått läskig i mina öron. han verkar tycka att han är lite tuff. så patetiskt. nu hr jag gett dig typ 8 kommentarer på en och samma kväll, var mest för att jag har glömt att kolla din blogg på länge. kul att se massa uppdateringar :)

    SvaraRadera
  2. Jag fick ett mail från författaren som menar att han inte är så fasligt arrogant.

    Han frågade vad jag tycker om hans andra bok "Sexistens karriärhandbok för unga kvinnor", svar kommer så fort jag läst den. Jag har reserverat den på biblioteket och ska läsa den så fort inköpet är klart och boken är tillgänglig.

    SvaraRadera