30 april 2007

Tätt intill dagarna

Mustafa Cans debutroman heter Tätt intill dagarna och handlar om hans mor. Boken utspelar sig under hans mammas sista tid i livet, men innehåller också en mängd tillbakablickar i familjens liv.

Den egentligen anledningen till att jag läste boken var att Can skulle komma hit till stan på ett författarbesök och jag tänkte att jag borde läst boken innan. Nu är jag väldigt nöjd med att jag läste den.

Språket är fantastiskt. Väl beskrivande, men inte överdetaljerat. Bra på att skildra stämningar, men inte allt för sentimentalt och nostalgisk, trots att den är baserad på verkligahändelser och hans egen mors död.

När jag väl var på författarbesöket visade det sig att det troligen mest är äldrekvinnor som läser boken. Jag var nog den enda under 30 år och de allra flesta måste ha kommit över pensionsåldern. Antalet kvinnor var bra mycket större än män, men det är ju som vanligt. Varför verkar det kulturella intresset vara så mycket större hos kvinnor än hos män?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar