29 december 2006

Kommittén

Ernst Billgrens bok Kommittén kom ut för några år sedan, men är nu återigen aktuell eftersom den under december gått som tv-serie, då under namnet AK3. Jag blev helt förälskad i serien och köpte boken direkt. Jag är dessutom berädd att säga att det är den bästa serien jag sätt på länge.

Boken(och tv-serien såklart) handlar om den svenska konstvärlden och medias makt. En hemlig kommitté, som styr konstvärlden och med olika medel bestämmer vem som ska lyckas, börjar diskuteras då en student på Konsthögskolan tar lärare som gisslan för att få veta sanningen om den. När studenten sedan tar livet av sig under gisslandramat börjar läraren Carl nysta i Kommitténs verksamhet. Carl bestämmer sig för att skapa en osanktionerad konstnär och göra honom till den största och mest omtalade.

En spännande och intressant bok. Både spänning, samhällskritik och mediaanalys. Klurig och roliga vinklar, dessutom ett bra språk med roliga liknelser och udda vinklingar. Rolig att läsa vare sig man sett serien eller inte. På flera ställen känner man igen exakta repliker, men andra saker är sig inte alls lika. Viktiga detaljer har ändrats, bland annat slutet.

1 kommentar:

  1. Hah, den har jag inte ens registrerat. Den borde man nästan läsa.

    //JJ

    SvaraRadera