17 augusti 2006

Ulrike och kriget

Vibeke Olsson skrev Ulrike och kriget när hon var bara 15 år! Boken utspelar sig under andra världskriget i Tyskland med tonåringen Ulrike i huvudrollen. Det speciella med den här boken är att Ulrike är en övertygad nationalsocialist. Boken visar hur människor kan falla offer för propaganda och vara så övertygad över att det är den enda rätta. Ulrike tror stenhårt på att tyskarna ska vinna kriget och att kriget är något bra, även fast hennes familj blir dödade och hon får leva i ett skyddsrum.

Innan jag läste att Olsson skrivit den när hon var så ung tänkte jag att författaren gjorde det ganska vanliga felet och lagt boken på en för lätt nivå och därför inte blir trovärdig, bara för att unga ska läsa den, men så var alltså inte fallet här. Kanske skriver Olsson bara på det sättet, kanske var det hennes ålder som gjorde det, jag har inget bra svar på det.

Det är intressant med en bok som visar den andra sidan av kriget, de flesta andra jag läst handlar ju om hur det var för de som inte stog på samma sida som Hitler och hans allierade. Men ibland känns Ulrike lite väl naiv. Kanske är det för att vi inte får ta del utav den propaganda hon matas med, utan själva förutsätts förstå hur Ulrike kan vara så kall för krigets konsekvenser.

Den här boken är registrerad på bookcrossing.com och kommer snart släppas fri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar