25 juli 2006

Kvinnor och äppelträd

Kvinnor och äppelträd är Moa Martinsons debutroman. Den kom ut första gången 1933 och behandlar den tidens fattigdom och arbetarklassens villkor, både på landet och i stadsmiljö. Boken är nyskapande därför att den beskriven situationen ur ett kvinnoperspektiv och inte ur det obligatoriska och självklara mansperspektivet.

Jag har tidigare försökt läsa Moa Martinsons böcker men aldrig fastnat för dem. Ebba Witt-Brattström talar så gott om Moa Martinson på sina föreläsningar och det har gjort mig intresserad, men där har det stannat. Nu har jag äntligen läst en hel bok av författaren, och är mycket glad för det.

Rakt på sak och ärligt om kvinnornas situation med både hem- och lönearbete. Det är kvinnorna som står i fokus i Kvinnor och äppelträd. Det är deras situation som boken så väl och rakt på sak beskriver. Berättelsen känns ärlig och det är inga fina omskrivningar som förskönar. Det är skitigt, fattigt och kvinnornas situation är till stor del beroende av hur männen behandlar dem.

Kvinnor och äppelträd har definitivt fått mig att vilja läsa mer av Moa Martinson. Det har även fått mig att förstå varför hon är så populär och välkänd än idag. Hennes böcker visar en verklighet som vi så sällan får se. För till exempel, hur ofta har du i skolan läst om hur arbetarklassens kvinnor hade det i början av 1900-talet i Sverige? Inte var det något som vi ägnade oss åt i alla fall!

1 kommentar: