16 november 2015

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd är en roman av Rachel Joyce. När Harold Fry en dag får ett oväntat brev från en tidigare kollega som han inte träffat på många år blir det starten på en fotvandring genom England. I brevet tar kollegan Queenie farväl då hon är döende i cancer och Harold bestämmer sig för att ett svar via brev inte är tillräckligt. Han ska vandra till henne för att säga adjö. I berättelsen möter vi också Harolds fru Maureen som blir ensam kvar i deras gemensamma hem utan att veta om Harolds minst sagt hastiga avfärd är slutet på deras relation.

Under sin fotvandring, iförd sina seglarskor och utan bra utrustning, möter Harold många människor på vägen. Genom samtal med andra kommer Harolds egna minnen upp till ytan och vi får veta Harolds familjs sorgliga historia.

Även om hela uppstarten är sorglig, med en kvinna som är nära döden, så hade jag ändå inte väntat mig denna tragiska historia. Jag känner inte att baksidestexten gav mig bilden av den berättelse jag sedan fick läsa, men den är fint skriven och fotvandringen blir en bra form för att berätta huvudpersonens liv och trots allt så finns det ju hopp.

1 kommentar:

  1. Jag ska läsa den här i december, som sista bok i årets boktolva.

    SvaraRadera