15 juli 2015

I mörkrets skugga

När de två medhavda pocketböckerna hade tagit slut lyckades jag hitta en begagnad deckare på något slags bokbytarbord på det grekiska hotellet. I vanliga fall hade jag inte valt I mörkrets skugga av Peter Robinson men utbudet var ju såklart ganska begränsat.

Jag tror att det är den första Peter Robinson-boken jag läst, men han har ju skrivit mängder. Jag hoppar rakt in i serien utan att ha läst de tidigare delarna, men den är ju fristående, även om den privata historien om polisen verkar fortsätta i alla delarna.

Visst är det medryckande. Jag vill absolut veta varför en polis hittas dödad med en armborstpil i bröstet och om det finns en koppling till den försvunna engelska kvinnan i Tallinn.

Jag har dock stora problem med att huvudpersonen hela tiden måste beskriva de kvinnliga karaktärernas utseende på ett ingående sätt och varför han har sådana problem med kvinnliga överordnade. Tröttsamt. Som tur är så kommer det lite tuffa kvinnor in i boken också, som uttalat diskuterar sexismen inom poliskåren. Det tackar jag för, annars hade det blivit alldeles för tröttsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar