17 augusti 2014

Shopstop

Det var inspirerande att läsa Shopstop: rapport från ett celibat av Gunilla Brodrej. För att få slut på sitt behov av att shoppa saker som inte är nödvändiga så väljer författaren att sluta shoppa under ett års tid. Boken är en dagbok från projektets med- och motgångar, men även intervjuer med olika personer som har en åsikt om konsumtion. Det är flera olika perspektiv som kommer fram och det ger mer till författarens egna tankar.

Enligt reglerna för hennes shopstop får hon inte handla annat än mat och hygienartiklar. Hon får äta på restaurang, men inte köpa hem godissouvernirer (vilket hon gör ändå). Stundtals tycker jag att boken, eller projektet, varit intressantare om hon inte gjort avsteg utan hållit hårt. Det hade krävt fler smarta lösningar. Varför byt-lånar hon inte mer av andra till exempel?

Oavsett hennes små snedsteg är det ett intressant sätt att väcka tankar om vår konsumtion.  Är all shopping av onda eller beror det på vad vi shoppar? Är det nödvändig för samhällets utveckling eller blir den vår miljös död?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar