8 april 2014

HBTQ - böcker bortom normen

HBTQ - böcker bortom normen är en helt ny sammanställning av Sebastian Lönnlöv. Här har han samlat böcker inom olika kategorier med koppling till HBTQ. Både efter målgrupper, som barn och vuxna, och efter ämne, som homosexualitet och transpersoner.

Lönnlöv slår fast en sak som även jag funderat på; att det är svårare att hitta böcker om bisexualitet än om homosexualitet. Varför är det ett mindre lockande ämne för författare?

En gång frågade jag en författare som skrivit en ungdomsbok om varför hon inte lät huvudpersonen definiera sig som bi, eftersom hela historien tycktes tala för att karaktären både kunde bli kär i tjejer och killar. Jag upplevde det som att författaren helt ignorerade att det ens var möjligt att vara bisexuell, som att homo eller hetero var det enda som fanns. Författarens svar var något i stil med: "Så här är min berättelse. Om du har en historia att berätta, så skriv den!" och visst förstår jag att hon har sin frihet som författare, men det är ändå intressant varför bisexualitet är så osynligt i många sammanhang.

Lönnlöv lyckas ändå hitta några romaner med bisexuella karaktärer. Sammantaget är boken drygt 200 sidor boktips på HBTQ-tema med så väl nya som gamla böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar