6 december 2013

När pappas farmor dog

När pappas farmor dog av Farzad Farzaneh och bild av Viktor Gårdsäter fick mig att inse en självklar sak: att bilderböcker väldigt sällan har fotografier.

I bilderboken När pappas farmor dog möter vi pojken Frank. Han ska följa med till pappas farmors lägenhet. Hon har nyligen dött och de ska titta bland hennes saker. Vägen dit blir ett litet äventyr med punktering på cykeln och promenad genom vackra landskap.

Fotografierna är fantastiska och sätter stämningen helt i denna bok som lämpar sig bra vid ett samtal om döden, sorg och saknad. Efter att ha läst denna fina, realistiska barnbok förvånar det mig hur sällsynt det är med fotografiska böcker till barn. Fotografierna med människor gör att berättelsen känns som verklighet och på ett stillsamt, vackert och känslosamt sätt tar de upp det svåra ämnet med lagom distans.

4 kommentarer:

 1. Åh, den måste jag läsa! Min son är kanske för lite ännu, men jag älskar just böcker för barn med fotografier istället för illustrationer. Det stämmer att det inte finns så många, jag har inte riktigt tänkt på det. Min absoluta all time-favorit gav mig otroligt stora känslomässiga upplevelser som barn och heter "Sitta stilla och tänka efter" med dikter av Kaj Beckman och foto av Mikeal Beckman. Och hej, förresten :) Det var vi som språkades om hbtq-böcker för unga på Fb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du tittade förbi! Jag kom på att jag inte svarade gällande min studier, men det stämmer att jag läser i Borås, men på distans. Jag kan verkligen rekommendera den här boken om du gillar fotografier i bilderböcker. En annan som jag tyckte var kul gällande bilder var "Den gamle mannen och valen" http://www.annasbokhylla.se/2013/11/den-gamle-mannen-och-valen.html . Den har inte fotografier på samma sätt, utan snarare photshopade collage, väldigt intressant.

   Radera
  2. Aha, kul, den ska jag kolla in! Jag läste också i Borås på distans och får väl säga att jag överlag har bra erfarenheter från BHS. Det var ganska stora krav trots att det var distans och trots att det (för mig) bara var 50%. När tar du examen?

   Radera
 2. Jag tycker också att BHS är bra i det stora hela, även om jag inte upplever att det alltid är så höga krav. Jag har läst hälften nu i januari, så om två år är jag klar, eftersom att det är halvfart.

  SvaraRadera