11 december 2013

Legenden om potatishäxan

"Blotta ljudet av den rösten fick mitt hjärta att slå snabbare. Den lät som om man gnisslat med två rostiga järnplåtar mot varandra. Jag höll andan och tittade tvärs igenom det enorma rummet. En äldre kvinna lutade sig mot ett stadigt skrivbord av trä och hennes knogar var större än ekollon. Det grå håret var så hårt åtdraget i nacken att ögonbrynen åkt upp i halva pannan. Hon såg både förvånad och arg ut på samma gång. Det var utan tvekan potatishäxan." Ur Legenden om potatishäxan av Eoin Colfer

Den avskräckande framsidan till trots så är det här en väldigt rolig berättelse. Det är för bråkigt hemma och föräldrarna bestämmer att två av sönerna ska göra något som är utvecklande och som är utanför hemmet. De tvingas till biblioteket som de är livrädda för. På biblioteket finns potatishäxan. Ryktet säger att hon skjuter barn med sin potatisbössa om de inte är knäpptysta.

Bibliotekarien, potatishäxan, är en studie i hur bemötande mot låntagare inte bör gå till. Otrevlig, våldsam och diktatorisk. Hur ska det gå för de två bröderna som tvingas in i hennes våld?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar