12 december 2013

HBTQ för unga

Idag är det min tur att skriva ett inlägg i julkalenderbloggstafetten om ungdomslitteratur. Vilka som skriver de andra dagarna kan du se här. Morgondagens inlägg hittar du hos Gabriella

Jag tänkte skriva ett inlägg om ungdomsböcker med hbtq-tema. Jag tänkte skriva om hur viktigt det är med böcker som visar något utanför normen. Jag vill tipsa om fantastiska ungdomsböcker som visar att livet utanför normen har så mycket mer att erbjuda än utanförskap. Och vikten av ungdomslitteratur med bredd, som visar livet från olika håll och på olika sätt.

Att dela in något i kategorin hbtq är problematiskt för mig, på samma gång som jag vill uppmärksamma dem så vill jag också inte särskilja dem och göra dem till något udda. En hbtq-bok kan lika gärna vara en kärleksbok, en faktabok, en deckare eller en historisk roman. En fantastisk bok som mängder av läsare fastnar i eller en helt värdelös text som knappt någon orkar ta sig igenom.

Det viktiga är också att se att hbtq-böcker inte bara är för ungdomar som inte är hetero. På samma sätt som hbtq-personer använder kultur som handlar om heteroförhållanden och -personer så måste vi se att hbtq-kultur också är till för alla. På samma sätt som en bok kan bekräfta att det finns fler som en själv, så kan en bok även få en att upptäcka något nytt eller vidga ens tankar.

Mitt problem var att jag inte hade speciellt många tips på bra hbtq-ungdomsböcker. Jag vände mig till facebookgruppen Etown Grrrl Chat där jag brukar diskutera feministiska frågor med andra grrrls. De gav mig snabbt en hel drös med tips. Håll till goda, här är våra tips:

Det jag inte säger av Katja Timgren
Spelar roll av Hans Olsson
Tillbaka till henne av Sara Lövestam
Zip av Elvira Birgitta Holm
Jag, En av David Levithan
Henrietta är min hemlighet av Maja Hjertzell
Det händer nu av Sofia Nordin
Regn och åska av Håkan Lindquist
Isak & Billy av Kristofer Folkhammar
Kär i New York av Carrie Mac
I väntan på liv av Jessica Kolterjahn
När jag letar efter Max av Sanna Wallin

6 kommentarer:

 1. Ja den finns många sätt att vara utanför normen, fast jag vet inte om jag håller med om att detta är ett.Idag är det accepterat att ha vilken sorts sexuell läggning som helst. Men har du däremot ett handikapp då står du utanför allt.Bokmässigt kanske det inte finns så många böcker dock.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mia: Även om det blivit bättre för hbtq-personer så finns det fortfarande mycket hat och diskriminering kvar, och fortfarande en stark heteronorm. Jag håller helt med om att det även finns många andra normer som utsätter icke-normativa personer för oacceptabla situationer.

   Radera
 2. Tack för ditt inlägg! Bra med tipsen i slutet, ska kolla upp någon av dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Hoppas att du hittar något bra!

   Radera
 3. många bra boktips. Ytterligare ett är Beautiful music for ugly children som berör transexualitet. Den var intressant att läsa!

  SvaraRadera