14 mars 2013

Kattbergen

187 av 313 sidor har jag läst i Kattbergen av Sabrina Janesch, men nu blir det inte fler.

Janesch skildrar människor som kommer i kläm mellan olika nationer och gränsdragningar efter krig. Vi följer en familj som får skapa sig ett nytt liv i ett okänt område i hus som lämnats tomma. Den historiska delen vävs samman med det nutida barnbarnets önskan om att få veta mer om sin släkts historia när morfadern dör.

Kattbergen är som en modern historisk roman med inslag av folksaga genom underliga väsen som måste tämjas med besvärjelser. Just det sistnämnda får mig att tröttna på historien. Jag har väntat så länge på att det hela ska ta sig vidare, men det känns som om berättelsen står om stampar. Jag uppskattar Janeschs spåk och berättelsens lugn, men att aldrig ta sig framåt blir allt för långdraget och stillsamt. Kanske skulle jag gett boken lite mer tid. Boken uppmärksammad och prisbelönad, och visst finns det något speciellt där, tyvärr räcker inte det för mig just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar