2 februari 2013

Torka aldrig tårar utan handskar 2, Sjukdomen

Äntligen har andra delen romanen Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell kommit. Del två heter Sjukdomen och det är tydligt att delarna är starkt sammankopplade. Jag kan inte hålla isär vad jag sett i tv-serien och vad jag läst i den första delen av boken och kan därför inte avgöra om det är så att del 2 är en fördjupning snarare än en fortsättning, eller om igenkännandet kommer ifrån tv.

Jag kan inte förstå varför boken ska hackas upp i tre delar när de är så starkt sammanhållna, förutom det uppenbara att det är ett sätt att tjäna mer pengar. Kanske är det också ett sätt att få uppmärksamhet till en viktig fråga fler gånger än om det släppts som bara en tjock bok. Nu känns utgivningen mest onödigt utdragen, då det inte är som en serie där varje del kan stå för sig.

Trots mina negativa kommentarer till tredelningen är boken lika gripande som första delen. De faktamässiga essädelarna har fått stå tillbaka för den mer känslosamma delen där vi får ett nära möte med karaktärerna och en inblick i hur sjukdomen påverkade deras liv.

4 kommentarer:

 1. Tror att jag läste någonstans att Gardell ville dela upp den för att det inte skulle bli för mycket på en gång, att man skulle få sluta boken och tänka efter och verkligen ta in det. Jag tror i alla fall att jag har läst det någonstans :P
  Men kan hålla med om att jag vill läsa den sista delen nu!

  SvaraRadera
 2. Jag tänke som Carro - och eftersom jag tycker att temat och ämnet är så pass viktigt så tycker jag att man gott och väl har kunnat dela upp serien i tre delar bl.a. för att den inte lämnar bokvärlden på ett tag på detta sätt, heller inte samhället m.m. Så enligt mig blir det bara ett bra drag ...

  TV-serien är ju så fantastisk och sevärd också enligt mig, och det stör inte mig att jag sett den när jag läser böckerna (vilket jag var rädd för).

  Snart är det dags för bok nummer två...

  SvaraRadera
 3. Ja att det är ett sätt att ge boken uppmärksamhet flera gånger var ju jag också inne på i mitt inlägg.

  Det kan ju absolut vara en poäng med att låta varje del sjunka in, men jag känner att ämnet är så viktigt och tänkvärt att det skulle lämna spår även om jag läste hela på en gång. :)

  SvaraRadera
 4. Jag tror att, som tidigare nämnt här ovan, att delningen av böckerna i tre ger mer tillfälle till eftertanke och att det är lättare att ta in dem på detta sätt och låta budskapet sjunka in. Personligen gillade jag tvåan lika mycket som ettan :)

  SvaraRadera