5 december 2012

Om inte nu så när

I Om inte nu så när skildrar Annika Thor 1930-talets Stockholm. En tid av oro och groende främlingsfientlighet. Det här är en av de bästa och mest gripande historier jag läst på länge. Karaktärerna känns som historiska personer och miljöerna skrämmande verkliga.

Genom ett antal olika personer följer vi utvecklingen i Stockholm. Vi möter de anställda på Utlänningsbyrån, men även några av de invandrare som tas emot där. Vi följer ett kärlekspar som möter omvärldens fullständiga oförståelse och en kvinna som gör allt för att få sin familj till Sverige.

Behandlingen av invandrarna (som klassas som judar vare sig de själva definierar sig så eller ej) är byråkratisk, omänsklig och hård. De politiska insatserna styrs allt mer av Tyskland och klimatet blir allt hårdare.

Annika Thor har tidigare skildrat de hitresta barnens verklighet under samma tid i en serie ungdomsböcker som inleds med En ö i havet, och nu är det de vuxna som står i fokus. Även om Om inte nu så när innehåller viss hopp och glädje är det en mörk historia som berättas.

Av samma författare: 
Motljus
Nu, imorgon! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar