20 september 2012

Alltings början

Saga, i Karolina Ramqvists senaste roman Alltings början, är uppfostrad av sin feministiska mor och är därigenom väl medveten om den frihet och de rättigheter som kvinnor kämpat sig till. Hon vet dock inte riktigt hur hon ska förhålla sig till dem och inte blev det lätt att bli kvinna bara för tidigare generationers kamp.

Vi följer Saga från hennes tonårstid där falskleg ger entré till klubbar och fester tills hon blivit vuxen och inte längre behöver ljuga sig in i eftertraktade sammanhang. Det är en skildring av 90-talets Stockholm och fullt med kulturella referenser från den tiden. 

Saga möter festfixaren Victor och det är i relation till honom som bokens blir starkast. Saga får visa att allt inte är svart eller vitt. Hon är är en medveten feminist, men gör samtidigt val som är allt annat än vad som väntas av en självständig, stark kvinna. Kluvenheten i förhållningssättet till tvåsamhetsnormen är det tydligaste temat, även om en mängd andra kritiska frågor behandlas genom Sagas göromål och diskussioner med bästa väninnan. 

Jag måste bara avsluta det här med en kommentar: Den är jäkligt bra. Läs den! 

Av samma författaren har jag tidigare skrivit om: Flickvännen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar