27 augusti 2012

Tillbaka till henne

Tillbaka till henne av Sara Lövestam är en mastig roman på nästan 600 sidor. Trots tegelstenstjockleken är berättelsen intressant genom alla sidor. Vi följer två kvinnor, vars liv skiljs åt av nästan hundra år. Ett antal föremål hamnar hos den nutida kvinnan och leder in henne på ett sökande efter den tidigare ägaren. Parallellt läser vi om 1910-talet och en svensk rösträttkvinnas kamp, vardag och kärleksliv. De två tidsepokerna vävs effektivt samman, även om den nutida för min del främst blir ett sätt att få veta mer om den äldre historien.

Lövestam har valt en politiskt intressant tid att förlägga romanens äldre delar till; kvinnor slåss för rösträtt, sexualitetens gränser är trånga och kvinnornas löner är officiellt lägre än männens. I den samtida delen är det snarare frågor om relationer, självkänsla och historiens betydelse som tas upp.

Sammanfattningsvis en intressant och läsvärd roman med intressant historiskt fokus. Läs den!

Av samma författare har jag tidigare läst Udda.

2 kommentarer:

  1. Jäklar, den har jag glömt av. Läste halva, gillade, men var tvungen att lämna tillbaka på biblioteket. Kanske ska investera i den på mässan.

    SvaraRadera
  2. Ja det tycker jag absolut att du ska göra. Jag såg att författaren kommer vara där också, i någon av scen- eller monterprogrammen.

    SvaraRadera