9 juni 2012

Säsongens vego

Jag tycker verkligen om idéen bakom Pia Halls kokbok Säsongens vego: 40 smarta rätter på svenska råvaror. Det är vegetariskt, vilket är miljövänligt i sig, och dessutom ännu mer miljösmart genom att fokusera på råvaror som passar årstiderna, för att slippa onödiga långa transporter och kunna handla närodlat. Att väcka tankar kring närodlat och säsongsbetonad matlagning är denna kokboks största förtjänst.

Boken inleds med en genomgång med tankarna bakom boken och en lista över när olika råvaror är i säsong i Sverige. Recepten är uppdelade efter de fyra årstiderna och följs av basrätter och tillbehör.

Hur mycket jag än tycker om grundtanken, layouten och fotografierna så gör recepten mig lite besvikna. De lockar mig inte till matlagning, men det har nog snarare med min personliga smak att göra än att det skulle vara något fel på boken. Att jag inte kommer provlaga så många av rätterna beror snarare på att jag hade väntat mig lite mer rustik mat. Samtidigt tycker jag det är kul att den vegetariska maten kan få vara snygg och snitsig. Jag tror att boken kan fungera bra för den som inte är van vid att laga vegetarisk mat och många av rätterna framstår för mig som passande kalasrätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar