2 juni 2012

Mrs. Angels tårtbageri

Jag vet inte ens varför jag läste klart Mrs. Angels tårtbageri. Denna debutroman av Gaile Parkin gjorde mig ju bara irriterad.

Berättelsen utspelar sig i Rwanda. Även om huvudberättelsen är lättsam med den tårtbakande Angel så finns skuggorna av folkmordet kvar i människornas vardag. Varje kapitel handlar om en tårta som ska bakas till ett speciellt tillfälle och genom tårtbeställningarna möter vi stadens invånare.

Lättsamt och trevligt med en gnutta allvar som grund, men tyvärr så flyter texten dåligt. Dialogerna känns konstlade (kanske pratar de så här med varandra i Rwanda, men jag betvivlar det och det ger mig verkligen ingen bra läsrytm) och karaktärerna känns platta.

Just ordet fånig är det som dyker upp när jag ska förklara romanen. Det sägs att den som tycker om  Damernas detektivbyrå också borde tycka om denna, och där lyckades jag ha överseende med det som irriterade mig men här blir det för mycket. På något sätt känns det som att författaren inte är helt snäll mot sina karaktärer, att flera av dem framstår som förenklade och tillgjorda. För mig blir det bara tröttsamt.

4 kommentarer:

 1. Låter som en bra bokidé som författaren inte lyckades riktigt med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Det hade kunnat vara bra. Menpå något sätt måste författaren ha lyckats för jag har läst flera andra som tyckt den var trevligt feel-good. :)

   Radera
 2. Undrar om inte översättningen är kass, för jag läste den på engelska och älskade den!

  SvaraRadera
 3. Så kanske det kan vara. Då får vi rekommendera alla som kan att läsa den på engelska istället (om man gärna vill läsa den). :)

  SvaraRadera