21 maj 2012

Friheten förde oss hit

Friheten förde oss hit är Gunnar Ardelius romandebut för en vuxenpublik. Jag har tidigare läst Jag behöver dig mer än jag älskar dig och ag älskar dig så himla mycket och tyckte väldigt mycket om den.

I denna roman följer vi en svensk familj som flyttar till Liberia när pappan får arbeta som personalchef på ett svenskägt gruvbolag på 1980-talet. Flytten till Afrika ska bli en nystart men det blir inte riktigt som familjen tänkt. Saknaden efter de som är kvar i Sverige blir stor och förhållandena för gruvarbetarna gör att en strejk hela tiden riskerar att bryta ut. När sonen i familjen blir vän med en av familjens tjänstefolk och tar parti för arbetarnas sak blir allt vänt upp och ner.

Det är en engagerande roman om orättvisor baserade på så väl etnicitet som klass och en berättelse om vänskap, kärlek och makt(löshet). Jag är inte speciellt insatt i hur gruvarbetarna i Liberia hade det på 80-talet, men karaktärerna och situationerna känns trovärdiga. Ardelius visar på orättvisorna, men allt framställs ändå inte som svart eller vitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar