10 augusti 2011

En gåtfull vänskap

Jag hittade En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa under bibliotekets tema "goda berättare" och när hon lyckats skriva en bok om matematik och baseboll som intresserar mig så förstår jag varför hon hamnat där.

Efter en olycka räcker doktorns minne bara i 80 minuter. Hans stora intresse och kunskapsområde är matematik. När hans nya hushållerska kommer ställer han alltid en talrelaterad fråga och eftersom han inte minns henne kan det ofta vara samma dag efter dag. Trots minnesförlusten utvecklas en vänskap mellan doktorn, hushållerskan och hennes son.

Romanen bjuder på söt och trevlig läsning, även fast den grundar sig i en tragisk minnesförlust. Nu önskar jag att någon annan av Ogawas böcker översätts till svenska.

1 kommentar:

  1. Ja, en mycket bra bok och jag skulle också gärna läsa fler av hennes böcker.

    SvaraRadera