21 juni 2011

Skägg

Cara Frost-Sharratt har skrivit boken Skägg — en hårresande historia som illustrerats av Ben Swift. Det börjar roligt med en inledning där skäggskådning låter som något i stil med fågelskådning.

Boken är indelad i fyra kapitel efter olika typer av skägg. I sann fågelskådaranda beskrivs varje skäggtyp utifrån form & karaktär, utbredning och parning. De finns även betygsatta utifrån förekomst, %*@!-faktor och dragningskraft.

Visst låter det ganska kul? Lite så där skämtsamt som det kan bli när en författare borrar ner sig i ett specifikt ämne och framställer det på ett nytt sätt. Jag gillar konceptet, men boken ger en besk eftersmak.

Om jag ska sammanfatta så verkar den här boken säga mig att jag inte ska satsa på en man med skägg. I förvånansvärt många av parningsbeskrivningarna står det om otrohet, om att byta ut frun mot någon yngre och om allmänt trista relationsbetenden. Tonen författaren använder om skäggmän är allt annat än trevlig och stundtals är den lika nedlåtande mot deras kvinnor (för enligt den här boken verkar alla med skägg vara heterosexuella).

Det som verkade vara en humoristisk, om än något skum, bok om skägg visade sig vara ett bad i stereotypa framställningar av manlighet. Trist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar