5 april 2011

Göteborg i päls

Visst har du väl länge undrat hur en diskare har det? Och vill gärna läsa en hel roman som ägnar sig åt ämnet? Inte?! Nej, det var väl inget som jag heller intresserat mig speciellt mycket för, men då är det ju ännu mer spännande att Per Johanssons roman Göteborg i päls gör det och ändå är så intressant.

En stor del av handlingen utspelar sig i ett diskrum på en av Göteborgs restauranger. Det är smutsig disk, rengöring av golvbrunnar och relationen till kockarna som står i centrum. Jag får lite 70-talsvibbar, att det handlar om att visa på en utsatt arbetsgrupps villkor, därmed inte sagt att den känns omodern. Förutom rengöring finns det även en stor dos av råttor, ångest och vardagliga detaljer. Trots detta är det ändå inte en allt igenom ledsen historia.

Johansson har en väldigt utpräglad form i sina två första romaner. Jag läste nyligen hans andra roman Cancersurfare som också handlar om en specifik yrkesgrupp (hemtjänstpersonal), har ett övrigt fokusområde (cancer) och en kort, fragmentarisk stil. Jag hoppas att han följer upp sina romaner med något i samma stil. Jag väntar.


För övrigt finns Annas bokhylla på facebook nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar