12 april 2011

En enda man

En enda George och en enda dag. Christopher Isherwood ger oss bara en dag ur mannens liv i En enda man. Med denna humor mitt i det sorgliga skulle jag gärna följt med längre än så.

Den enda mannen George har förlorat sin sambo Jim i en bilolycka. Det är 60-tal i USA och berättelsen kretsar kring Georges liv i hans villa, på hans universitetsarbete och i hans minnen.

Romanen har nyligen filmatiserats och efter att ha sett den (två gånger) tyckte jag det var dags för boken. Den var inte vad jag väntade mig. Istället för en finstämd, vacker och samtidigt ganska drastisk film fick jag en roman som mitt i sorgen kunde vara sarkastisk och där ensamheten skildras med en stor humor.

Det tog 40 år innan boken översattes till svenska, men nu finns den äntligen och tur är väl det. Förhoppningsvis kommer många läsa romanen efter den lyckade filmatiseringen med Colin Firth i huvudrollen. Fler än jag kommer garanterat ha svårt att jämföra romanen och filmen, men vad gör det att boken inte var vad jag trodde. Jag har sett filmen, varför skulle jag behöva samma sak i bokform? Medan filmen är tillspetsad och vacker är romanen humoristisk och närgången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar