22 april 2011

Att föda ett barn

Det tog mig ett antal veckor att läsa Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Den blev hela tiden bortprioriterad för mer lättillgängligt läsande. Att föda ett barn låter som en faktabok om barnafödande, men är en roman som utspelar sig i Norrland på 1930-talet.

Maj är 20 år och träffar den betydligt äldre och frånskilda Tomas. En oplanerad natt leder till ett påtvingat äktenskap. Maj flyttar in i sin nyblivna makes lägenhet och istället för att arbeta på kafé ska hon nu sköta hushållet. Hennes familj bor i en annan stad och ensamheten växer i takt med att graviditeten fortskrider. Hon är utlämnad till makens familj då kollegorna på kaféet glider ifrån henne.

Texten följer Maj och flyter ibland på i ofullständiga meningar efter tankens vägar. Den är stundtals seg i sin vardagsrealism. Maj lever i en ständig press av att baka perfekta kakor, att dölja sin (för tidigt) gravidrunda mage och att vänja sig vid äktenskapet och rollen som hustru.

Även fast det inte är en faktabok om barnafödande får vi en nära inblick i en gravid kvinnas situation under svenskt 30-tal. Det är en fin och intressant skildring av ett liv som inte riktigt blev som det var tänkt, av en person som ska försöka finna sig tillrätta i sitt nya liv och om hur svårt det kan vara att lära känna en annan människa.

Jag är djupt tacksam att lång kvinnokamp lett oss många steg framåt i utvecklingen, men läste denna historiska roman med stor intresse (när jag väl tog tag i den).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar