16 mars 2011

Lagom finns bara i Sverige och andra myter om språk

Trots att jag har en textutbildning och anser mig vara intresserad av språk, text och skrivande så läser jag sällan böcker om ämnet. Jag bläddrar i tidningen Språk om jag kommer över den. Jag släpar fram SAOL när det är dags för Alfapet eller Boggle, men alla böcker om skrivande som finns i min bokhylla kommer från studietiden. Sen hittade jag Lagom finns bara i Sverige och andra myter om språk av Mikael Parkvall.

Det är kul när man hittar en fackbok som är både informativ och underhållande! Parkvall skriver om språkmyter med en behaglig läsrytm och fyndiga formuleringar.

Ett urval av myter han tar kål på:
- Eskimåer har en fantasiljon ord för snö.
- De flesta i Sydamerika pratar spanska.
- Finlandssvenskar är en sorts finnar.
- Om vi fortsätter med lånord på det här viset har vi snart ingen svenska kvar.
- Engelska har fler ord än svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar