16 mars 2011

Högre än alla himlar

Jag dras in i några rika stockholmares liv genom Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs. Här finns vackra lägenheter med sjöutsikt, börsmäklare på väg efter stora kap och UD-anställda mitt i världspolitiken. Men också betydligt mer känsloinriktade frågeställningar om karriärval, familjebildande och längtan efter kärlek. En nära vänskap mellan sex personer skildras väldigt fint och är historiens nav.

Författaren knyter sina fiktiva karaktärer till historiska händelser; attacken mot Worls Trade Center blandas med idylliska landsbygsskildringar och kents stora hit Kärleken väntar. Det här är början av 2000-talet med alla ingredienser som hör till.

Tyvärr är det också en stor dos med vad som för mig bara känns klyschigt. Jag är omåttligt trött på hur fantastiskt moderskapet är när boken är slut och stundtals känns karaktärerna stereotypa och inte alls dynamiska som det i boken diskuteras att människor är.

Med en utfärdad varning för klyschor och överdos av extremt långa meningar så är ändå Högre än alla himlar en medryckande bok. På sina drygt 500 sidor hinner den få med många funderingar och problem, ungefär som en såpa på 50 avsnitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar