1 januari 2011

Syndaflodens år

Jag hade ingen aning om att Margaret Atwood skrivit en uppföljare till Oryx & Crake, tills jag fick Syndaflodens år i min hand på julafton. Självklart blev jag väldigt glad när jag insåg att det fanns en till berättelse om Atwoods dystopiska framtidsvärld som jag fann så spännande.

Precis som första boken är det här en spännande och tänkvärd roman. Atwood bygger en värld baserad på vår men där mänskligheten slagits till spillror.

I första boken fick vi möta världen och alla dess underliga arter och teknologiska framgångar och motgångar. I Syndaflodens år handlar det istället mycket om religion då det som håller samman berättelsens karaktärer är den religiösa sammanslutningen Guds trädgårdsmästare. Det blir lite väl mycket predikningar och psalmer för min smak, även fast det är intressant med en sekt bestående av vegetarianer som anser att vi ska bevara världens alla arter.

Det här är inte enbart en roman, utan på samma sätt som ungdomsböcker i stil med Twilight utvidgas till att vara mycket mer, så har Syndaflodens år även en cd-skiva med psalmerna från romanen, en egen hemsida och någon typ av evenemang i olika länder. Musiken går att höra på Spotify.


Hejdå 2010

Nu när det är 2011 kan det vara dags att sammanfatta 2010. Jag läste och skrev om 66 böcker under året. Jag tänkte utnämna några av dem till "det bästa jag läst under året", men kan inte bestämma mig. De är ju bra på så olika sätt. Istället ger jag ett antal tips.

Av de 66 böckerna jag läste 2010 ville jag främst tipsa om:

Utrensning av Sofi Oksanen
Svårläst av Åsa Ericsdotter
Jag skulle vara sin hund (bara jag finge vara i din närhet) av Anneli Jordahl
Kallocain av Karin Boye
Fara vill av Elin Ruuth
Darling river av Sara Stridberg
Mordets praktik av Kerstin Ekman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar