15 januari 2011

Stekta gröna tomater på Whistle stop café


Det var många år sedan jag såg filmen som är baserad på Fannie Flaggs Stekta gröna tomater på Whistle stop café. Jag minns bara en enda detalj. Jag hade inget minne av hur mycket det handlar om rasism och hur normbrytande vissa familjekonstellationer är i byn.

Det är intressant att Flagg tar upp hur utbredd och tydligt rasismen var (för jag gissar att det kan stämma ganska bra med hur det var i verkligheten på 40-talet i USA), men jag har också väldigt svårt för de av de vita som i boken framför som framstår som "vänligt inställda" till svarta. För de har istället en attityd som ska framhålla det positiva svarta egenskaper, det gör ju fortfarande en tydlig skillnad mellan svart och vit, även om den inte ses som negativ.

Jag läste nyligen En röd liten fågel i juletid av samma författare och hon använder sig av samma grepp i båda romanerna. Ett exempel är de hurtiga, smålustiga veckobreven som skickas i de små byarna till alla invånare. Det blir lite för mycket. Kanske är det så att jag gillar Flaggs historier, men inte hennes sätt att skriva?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar