4 oktober 2010

Titta inte bakåt

När eleverna tar skolfoto hinner jag läsa de sista kapitlen i "Titta inte bakåt!" av Nina Wähä. På sätt och vis är jag glad att den äntligen tar slut. Det beror nog mer på att min läsning blivit för sönderhackad än på själva boken.

Jag brukar uppskatta romaner där handlingen utspelas i olika tider som vävs samman. Här hade jag dock kunnat vara utan den nutida delen som inte tillför speciellt mycket. Det intressanta är historien om pojkarna som rymmer från kommunistiska Bulgarien med USA som slutmål. Jag hade hellre sett den berättelsen vidareutvecklad än läst om den nutida strippklubbens arbetare. Kanske handlar det om att jag inte tycker sammanlänkningen är tillräcklig.

Trots mitt negativa anslag anser jag att det är en läsvärd roman (eller kanske två romaner inom samma omslag?). Wähä har ett effektivt språk med flyt som kan förmedla händelser och känslor på ett bra sätt. Den nutida aspekten har faktiskt en kul fördel, nämligen att den tillåts kommentera de äldre delarna av berättelsen.

1 kommentar:

  1. Jag gillade den här men precis som du påpekar hade jag lite svårt med de parallella berättelserna, de var inte riktigt synkade på nåt sätt.

    Älskar omslaget dock :)

    SvaraRadera