31 oktober 2010

Tiger

I Tiger av Mian Lodalen växer tonåringen Connie upp i Jönköping på 70-talet. Vänskap, kärlek och sex i tid där biologiböckerna skrek ut homosexualitet som en sjukdom, som möjligen kan botas.

När jag läser boken känner jag att mycket hänt sedan dess, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Här om dagen uppmanades alla att bära lila för att visa att vi accepterar alla oavsett sexuell läggning, jag önskar att den dagen var överflödig. Men jag vet att den inte är överflödig, och jag blir återigen påmind om det när jag läser i biologiboken som mellanstadiet har på skolan där jag vikariet. I kapitlet om pubertet framgår det att ungdomar börjar utveckla ett intresse för det motsatta könet, att intresset även kan uppstå av någon av samma kön nämns inte.

Tiger väcker känslor, men är också en lättläst roman som jag läste ut på ett dygn. Stilen känns igen från Lodalens tidigare böcker, exempelvis Smulklubbens skamlösa systrar och är rakt på sak, enkel och underhållande men här med en betydligt mörkare underton.

Det framgår inte på bokens baksida att det är en fristående fortsättning på Dårens dotter, så jag kommer läsa dem i fel ordning men tror att det går bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar