4 juli 2010

Martin Bricks ungdom

Jag såg Martin Bircks ungdom på biblioteket och eftersom Doktor Glas är en klar favorit som jag läst flera gånger tyckte jag att det var dags för en annan av Hjalmar Söderbergs berättelser.

Självfallet kan jag inte låta bli att jämföra med Doktor Glas och jag saknar den psykologiska spänningen. Stadsskildringen är central även här och det är kul med en bild av Stockholm som är mer än 100 år gammal. Själva berättelsen är dock inte allt för medryckande.

En central frågeställning i boken är sexualitet, manlig och kvinnlig. Synen på prostitutionen och dubbelmoralen då unga män förväntas ha sex och "fina" flickor ska vara avhållsamma. Enligt bokens baksida pekar denna berättelse mot en modernare syn och det kan jag hålla med om, även om det känns allt annat är radikalt.

Med sina drygt 150 sidor är det ändå en läsvärd skildring av ungdom vid förra sekelskiftet och det gör mig lite sugen på att läsa om Victoria Benedictssons romaner, som är ungefär samtida och enligt mig betydligt intressantare.

4 kommentarer:

 1. Hjalmar Söderberg är fantastisk, men jag kan verkligen hålla med om att Martin Birck inte är hans bästa. Den allvarsamma leken däremot, den kan jag läsa hur många gånger som helst utan att tröttna.

  SvaraRadera
 2. Jag minns faktiskt inte om jag läst Den allvarsamma leken, jag måste nog låna den igen isf.

  SvaraRadera
 3. Söderberg är en av mina absoluta favoritförfattare! Jag vill till och med döpa mitt barn till Hjalmar om jag får barn någon gång. Men jag vill hålla med Åsa här ovanför om att det är Den allvarsamma leken som är hans bästa. Mycket bättre än Doktor glas tycker jag t.om!

  SvaraRadera
 4. Jo, Allvarsamma leken och Doktor Glas är nog bättre romaner, men Martin Birck kommer alltid ha en särskild plats i mitt hjärta. Det var den första boken av Söderberg jag läste och jag minns att jag verkligen berördes av den.

  SvaraRadera