20 juli 2010

Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)


Titeln på Anneli Jordahls roman Jag skulle vara din hund (bara jag finge vara i din närhet) fungerar enbart avskräckande på mig. Smörigt? Förödmjukande? Överromantiskt? Ändå döljer den en av de bästa berättelserna jag läst på länge!

Det här är historien om Ellen Key och hennes relation till den gifta mannen Urban von Feilitzen. En relation som varade i många år och främst bestod av brevkontakt. Det är delvis en brevroman med fiktiva brev, även om historien har en verklig grund. Blandningen av brev och allvetande berättare fungerar bra. Flytet i texten ger en behaglig läsning och Jordahl lyckas bygga en stark stämning.

Att jag tycker så mycket om boken beror nog ändå till stor del på att den utspelar sig under slutet av 1800-talet, en mycket spännande tid för svensk litteratur. Dessutom är den baserad på en intressant historisk person och behandlar många tankar kring kvinnans roll.

Det är kul att det dyker upp andra litterära kändisar. Ett stort plus är att Ernst Ahlgren finns med i boken. Jag blev glad så fort jag läste om postmästarhustrun från Hörby och förstod att det måste vara hon. Hon är min stora favorit.

Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) fick mig att stanna uppe betydligt längre än planerat i natt och jag önskar att jag direkt kunde hitta en bok som fångade mig lika mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar