12 juni 2010

Utrensning

Öppningsscenen i Sofi Oksanens roman Utrensning har kallats enkel, storslagen och skicklig, men för mig var den en tröskel att ta mig över. Jag lånade boken utan att ens ha läst baksidan. Jag hade bara ett svagt minne av att jag hört något positivt om den, men ingen aning om vad berättelsen handlade om.

När jag möttes av en äldre kvinna i en liten estnisk stuga som jagar en envis fluga kände jag inte för att läsa vidare. Vilken tur att jag ändå gjorde det! Det är nog så enkelt att jag kan tacka formatet för att jag faktiskt fortsatte läsa. Mer kvadratisk än vanligt med ett naturfärgat papper, mycket luft och allmänt behaglig layout.

Flugjagande tanter låter inte speciellt spännande, så länge det inte handlar om science fiction-flugor i storlek av flygplan. Och det gör det definitivt inte. Utrensning är en mörk och verklighetstrogen roman som utspelar sig i Estland. Tiden efter andra världskriget vävs samman med 1990-tal och skapar en historia om en släkt, ett land och ett system i konflikt mellan öst och väst.

Ibland är det en lyckträff att bara rycka åt sig en bok från bibliotekets snabblånhylla. Det här är en bok jag absolut inte velat missa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar