10 maj 2010

Håkan Hellström: texter om ett popfenomen

Vad skulle kunna passa bättre som färdlektyr till en Göteborgsresa än Håkan Hellström: texter om ett popfenomen? Boken är en sammanställning av recensioner och artiklar, från den i princip okända Håkan Hellström i Honey is Cool 1995 till den rikskände musikern 2008. Han som alla har en åsikt om, som folk hatar eller älskar. Som anklagas för att inte kunna sjunga, men som drar storpublik till spelning efter spelning.

Ett antal musikprojekt och skivor senare låter allt lite annorlunda, både personen i intervjuerna och musiken som han skapar, och konstigt vore väl annat när det gått drygt 10 år. Utvecklingen är kul och att sortera texter kronologiskt var ett smart drag. Det finns många snyggt sammansatta artiklar här, smarta formuleringar och fyndiga recensenter, men om du inte gillar Håkan Hellström kommer du inte uthärda 364 sidor om honom bara för att det är skickliga skribenter som skrivit.

Innehållsmässigt är det fashinerande hur små händelser traderas och blir något centralt. Hur kan det vara så viktigt att han blev kysst av en recensent under en spelning? Varför är det så intressant att ständigt omnämna honom som den som inte kan få tjejer?

Jag vet inte hur många gånger texter i boken som behandlar den inlånade sjömanskostymen! Jag vet inte om det är sant att han inför en spelning lånade en maskeradkostym av en slump och sedan råkade bli känd som popkillen i sjömanskläder. Om det är sant är det en himla lyckad historia, och även om det inte var sant från början så spelar det ingen roll, nu är det sant. Det är en del av berättelsen om artisten Håkan Hellström. Den historia som vi kan följa på nära håll i denna bok. Jag läser och ler.

2 kommentarer:

  1. Jag kände inte ens till den här boken och jag är ett stort fan av Håkan Hellström! :/ Jag ska lägga boken på minnet. :)

    SvaraRadera
  2. Kul att jag kunde tipsa dig om något som du kanske kommer gilla :) Jag tycker absolut du ska kolla upp den.

    SvaraRadera