27 april 2010

Hjärta av sten

Jag skulle aldrig köpa Hjärta av sten av Renate Dorrestein om jag såg den i en affär. Nu hittade jag den i en bokhylla där jag kunde låna den gratis och när jag var i stort behov av en bok.

Kanske ska jag inte låta mina fördomar mot fåniga framsidor styra så mycket. Egentligen handlar det inte enbart om att framsidan ser ut som något lättläst som kommer som pocket i en damtidning. Det handlar lika mycket om den klyschiga titeln och när jag börjat läsa är det språket som stör mig. Jag är helt enkelt ganska missnöjd. Kanske gnällig?

Jag har svårt för överlastade beskrivningar om vacker natur i trädgårdar och översvallande känslor som ska beskrivas med metaforer. Men jag kan väl inte få allt som jag vill. Jag blir i alla fall serverad en spännande berättelse där en fruktansvärd händelse presenteras bit för bit, blandat med nutiden och händelser där emellan.

Berättelsen är plågsam. Jag brukar skriva att jag inte kan sluta läsa för att jag vill veta hur allt hänger samman. Här vill jag inte veta, men får veta i alla fall. En mycket tragisk berättelse om en familj och om dottern som överlevde de andra.

1 kommentar:

  1. Ja, Vallgren ar alldeles for latt att falla for! ;-)
    Ibland ar det svart att vara kritisk!

    SvaraRadera