17 mars 2010

För herr Bachmanns broschyr

Carl-Johan Vallgrens För herr Bachmanns broschyr är en berättelse om en man som skriver en berättelse om ett brev som han skrivit som svar på ett brev han fått. Eller helt enkelt en elak och underhållande skildring av Sverige.

Jag läser romanen med samma fascination som en överilsken insändare i lokaltidningen, där man inte riktigt kan förstå vad avsändaren egentligen vill. Men det här är 100 gånger värre och 100 sidor långt.

Huvudpersonen har ingen som helst känsla för nyansering. Allt är svart eller vitt. Han anser sig förföljd och hatad. Han hatar minst lika mycket tillbaka. Och ondskan är alltid det som Sverige står för.

Jag ler av igenkänning vid namn och händelser som nämns och förkastas. Den här romanen fungerar just för att man känner igen det som kritiseras, trots att den nu är 12 år gammal. Det är roande och tänkvärt.

4 kommentarer:

 1. kul att du läste den så snabbt. Men visst förfasas man lite över all ilska som rinner över sidorna! haha.

  SvaraRadera
 2. Jag lånade den samma dag som vi pratade om den, men sen tog det ett tag innan jag började läsa den.

  SvaraRadera
 3. igår var jag och min kompis på pet sounds och drack väl aningen för mkt vin. carl-johan vallgren var där och jag hade tidigare på kvällen gett min kompis 3 böcker i försenad födelsedagspresent varav kunzelmann var en av dem. tror du inte att vi på något vin-mystiskt sätt peppar varandra till att hon ska få boken signerad. jag som i vanliga fall tycker att kändisar är helt ointressanta och att signeringar bara är blaj, vad ska man med någons namnteckning till liksom? men han var avmätt trevlig så vi behövde inte skämmas ihjäl helt åtminstone. det var helgens författaranekdot, det. :)

  SvaraRadera
 4. haha, så där kom äntligen den där bra bloggberättelsen :)
  Det var ju perfekt att ni träffade honom samma dag som hon fått böckerna av dig :)

  SvaraRadera