24 februari 2010

Dokument rörande spelaren Rubashov

Carl-Johans Vallgrens roman Dokument rörande spelaren Rubashov börjar i Ryssland och tar oss med på en resa i Europas historia. Krig och våld och grymhet. Det är en berättelse där djävulen spelar en central roll, men där det är människan som står för ondskan.

Berättelsen beskriver utvalda historiska skeenden genom ögonen på en odödlig man. Texten är i kronologisk ordning, men med stora hopp. Det är aldrig svårt att hänga med, även om jag har vissa problem med namn.

Det är en gedigen berättelse som måste krävt massor med research! En spännande blandning mellan verklighet och fiktion, historiska händelser och övernaturliga inslag.

Den kommer dock inte upp i samma nivå som Kunzelmann & Kunzelmann men berättelsen om Rubashov är också äldre. Kanske blir Vallgren bara bättre och bättre? I så fall väntar jag med spänning på en eventuell nästa roman!

14 kommentarer:

 1. Har du läst För herr Bachmanns broschyr och Den viduderliga kärlekens historia? själv har jag inte läst Kunzelmann.. eller Rubashov men har förstås båda här hemma. Jag såg CJ Vallgren häromdagen, han handlade mat samtidigt som jag på panini. Stort ögonblick, även om jag inte brukar bry mig om kända personer.Han är något särskilt.

  SvaraRadera
 2. Jag har missat Bachmann. Det måste jag kolla upp. Men Vidunderliga kärleken har jag läst.

  hihi, du skulle ha gått fram och hejat :P

  SvaraRadera
 3. Ja Bachmann är väldigt arg minns jag. Boken alltså. Han stod bredvid mig med sin nummerlapp jättelänge och sen väntade vi på maten samtidigt men jag vågade liksom inte säga något. Kan ju lätt bli awkward kanske!

  SvaraRadera
 4. Jag såg på hans hemsida att han även gett ut flera tidigare böcker som dock inte går att få tag på ens på bokbörsen (kollade). :/ men du lånar på bibliotek va? jag gör ju inte det men om du gör det så kan du säkert hitta dem där. :) alla titlar finns på vallgrens egen hemsida.

  SvaraRadera
 5. Jag får kika in på hans hemsida! och sen ta en sväng till biblioteket, jag insåg att inte ens Bachmann-boken går att köpa.

  Varför lånar du inte på biblioteket? Inte ens om de inte går att få tag på...?

  SvaraRadera
 6. Och ja, det hade kanske blivit lite skumt om du ryckt tag i Vallgren och sagt hur bra du tycker han är. Men det hade varit en kul anekdot till din blogg :P

  SvaraRadera
 7. Åh, Kunzelmann & Kunzelmann ska vi ju läsa i vår web-bokcirkel. Vad kul att höra att du tyckte om den!

  SvaraRadera
 8. Jag skulle vilja hävda att Kunzelmann & Kunzelmann var en av de allra bästa böcker jag läste förra året.

  SvaraRadera
 9. Jag vet inte varför jag aldrig lånar på biblio, men det har bara blivit så och nu skulle jag inte orka låna på biblio. Jättedåligt på många sätt egentligen :/ Dessutom har jag tappat bort mitt biblio-kort eftersom jag inte har använt det på kanske 6 år. Men på universitetsbibblan lånar jag förstås facklitteraturen, den orkar jag inte med att äga, haha.
  Ja, jag kanske borde börja tänka så: Jag vill inte göra det här egentligen men vilken rolig blogg-anekdot det skulle bli. Igår kväll tyckte jag mig se Bob Hansson men det kan ha varit någon annan också. Däremot för någon månad sedan så såg jag Bob Hansson. Men honom har jag redan gått fram till en gång på fyllan och sagt hur bra jag tycker han är. Vi stod och snackade en stund och han verkade inte alls besvärad. Men han kan också ha varit lite full. ;)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker bara det är lite förvånande att någon som verkar tycka så mycket om böcker som du, inte lånar på biblioteket! Jag tycker om bibliotek, dessutom skulle det bli så dyrt att köpa allt.

  haha, fast det kanske vore lite tragiskt att styra sitt liv efter vad som skulle bli bra i bloggen :)

  När jag bodde i Örebro brukade jag se Bob Hansson, men jag pratade aldrig med honom :P

  SvaraRadera
 11. Oj jag hade glömt att kolla kommentarsfältet här. Jo det kanske är förvånande men jag är inte ekonomiskt lagd så jag köper helt enkelt alla de böcker jag vill läsa. :)

  Ja han är nog en trevlig prick Bobban. Jag var på en flummig skrivkurs han hade en gång också (lite för flummig för min smak tyvärr)! Haha.

  SvaraRadera
 12. Namnförvirring verkar vara typisk för all som försöker läsa rysk relaterade böcker. Var också tvungen att kolla att Josef och Kolya är en och samma person. Han heter ju Josef Nikolaj.

  SvaraRadera
 13. kunzelman är mkt bra.

  SvaraRadera
 14. Ja den var så bra att jag är sugen på att läsa den igen nu.

  SvaraRadera