22 december 2009

Bortom världen utanför

Att recensera en bok som är skriven av någon som nyss gått i ens klass känns lite känsligt, men så blir fallet med Bortom världen utanför av Hedvig Andersson.

Boken anges rikta sig till 15+, men jag hittade den på bibliotekets vuxenavdelningen. Denna dubbla placering kan jag förstå då innehållet är tungt, men språket mestadels lättläst som en ungdomsbok.

Jag läste snabbt ut boken om en flicka som bor i en mörk källare, tills hon en dag får möta världen utanför. Byn hon bor i är minst sagt otrevlig. Visst är det tryggt och lugnt för invånarna som följer reglerna, men en fanatisk religionsutövning styr allt.

Ibland stör jag mig på att språket gör att det stannar till av allt för mycket detaljer. Romanen är spännande, även om jag kan tänka mig att den trots allt passar bäst för just kategorin ungdomar 15+.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar