22 oktober 2009

Myrrha

Romanen Myrrha av Ulrika Kärnborg fyller mig med en stark känsla av obehag. Bokens två huvudpersoner, pigan Hannah och överklassmannen Arthur, inleder en relation. Ett förhållande som grundar sig i dominans och underkastelse. Arthur dras till det smutsiga och fascineras av arbetarkvinnornas utseende och arbete.

Jag läser klart boken, driven av den vanliga känslan: att få veta hur det går. Men det hela är mest obehagligt och sorgligt, och jag lyckas inte få en känsla av vad författaren ville förmedla.

2 kommentarer:

  1. Jag läste också ut den, med viss vånda, och var lättad då den var slut.
    En av de tristaste böcker jag läst, någonsin.

    SvaraRadera
  2. Jag kan inte säga att jag tyckte den var direkt tråkig, jag uppfattade den mer som obehaglig. Men just nu håller jag på med en trist bok, som inte är dålig, bara händelsefattig. Jag ska se till att läsa ut den snart så jag kan skriva om den och sen börja på något roligare :)

    SvaraRadera