13 juni 2009

Vill inte minnas kan inte glömma

Vill inte minnas kan inte glömma av Elina Hirvonen har en baksidestext som gav mig en bild av en relativt lättsam historia. Huvudpersonen Anna vill hellre sitta på café eller promenera med pojkvännen än att besöka sin bror på sjukhuset. Tonen som baksidestexten har ger intryck av en trevlig vardagsberättelse med små inslag av dramatik; varför ligger brodern på sjukhuset?

Istället får jag en gripande berättelse full att smärtsamma tillbakablickar till Annas barndomen. Våld, utanförskap och sjukdom. Trots min förvåning över hur denna baksida kunde gömma detta innehåll så uppskattar jag barndomsskildringen som knyts ihop med nutid och svårigheter i samhället idag. Mycket läsvärt, om än inte den lättsmälta roman jag väntat mig.

2 kommentarer:

  1. läser du bara nya böcker?

    SvaraRadera
  2. Nej absolut inte. Jag läser både gammalt och nytt. Men just nu har det varit en hel del nytt, eftersom det varit dem jag sett på biblioteket.

    SvaraRadera